2.4.2016

Andy SisussaNapattiin Anthony "Andy" Gullsten haaviin. Vielä oli reitti kesken, mutta varsin hyvällä mallilla työ alkoi olla, että saatiin pieni haastis puristettua kaiken tohinan keskellä.

Moi Andy, voisitko kertoa vähän mitä haet kisareitiltäsi?
Herkempää, että joutuu huukkaa ja otteet on laatikoissa, mutta myös teknisempää, että niihin pitää osua aika tarkkaan. Vähä semmosta dynaamista, monipuolista, pitkiä vetoja. Alku on hieman outo. Juuri nyt viimeistelen reittiä ja teen pientä hienosäätöä. Ehkä se toka muuvi tulee mieluummin olemaan vaikeampi kuin eka. Tavoite on siisti esteettinen linja.
Millainen tapahtuma Sisu mielestäsi on? Kilpailu?
Ehkä tämä on enemmänkin show, jos haluaisin kisan näitten tyyppien kanssa, sitten se olisi world cuppi tai maailmanmestaruuskisa. Tämä on tapahtuma, jossa saadaan jengiä kiinnostumaan kiipeilystä. Kisat tulee Yleltä (http://areena.yle.fi/1-3377320)  ja lisäksi telkkarista (TV2 3.4. klo 19:10) tulee Kylmää kiveä dokumentti. Melko hieno kiipeilyviikonloppu!

Käsittääkö ihmiset millaiset kiipeilyn supertähdet on tänne saatu?
Niin, ei tämmösiä tähtiä joka viikonloppu näe. Harvoin pystyy tällai järjestämään.

Miten otteet ja reittipaikat valittiin reitintekijöiden kesken?
Otteet valittiin, että teemana on jenkit vs. suomi. Dave on jenkkikapteeni. Henkalla (Suihkonen) oli nyrkeissä otteet, joista Dave (Graham) valitsi mustat, ja me saatiin oranssit.
Seinäpaikan sai itse valita, mihin tehdään, ja seinien mukaan valittiin otteet, että reitilleen mieleisensä otteet saa valita valikoimasta. (otteet levällään hallin lattialla, satoja mustia ja oransseja otteita).

Luetko kiipeilyblogeja?
Jotain perus instagrammia, facebook, ja nykyään lehdetkin ovat netissä nähtävillä esim. Rock and Ice. Nykyisin Mikkelintyöväen blogia tullut luettua (http://tyovaenkiipeilijat.blogspot.fi), se on ihan mahtava ja paljon sanottavaa jaettua.

Oletko tavoittanut sinun kiipeilyunelmasi?
En ole kyllä ajatellut asiaa. Ei ole suoranaista tavoitetta, koetan elää siten, että elän semmoista elämää, josta nautin ja mitä mä tykkään tehä. Tiettyinä kausina keskityn tiettyihin asioihin, että tänä kesänä ajattelin mennä Ceuseen ja yrittää tosi vaikeita reittejä. Kun taas viime vuonna menin Rocklandsiin ja siellä oli tavoitteena kiivetä vaikeita bouldereita. Tavoitteena päästä työstämisen makuun. Kun kaikki paikat on uusia, niin kaikki reitit on uusia. Että työstätkö yhtä 8ctä vai kiipeetkö kymmenen 8a:ta. Totta kai haluan kiivetä kaikki klassikot ensin ja sitten vasta työstää niitä vaikeampia. Kuukauden reissussa jää yleensä harvemmin aikaa työstämiseen.

Missä vaiheessa tiesit, että kiipeilystä tulee iso juttu?
No se tuli vähän yllätyksenä. Että kun aloitin kiipee kolmetoista vuotiaana, ni silloin Nalle oli jo iso juttu. Että en ikinä ajatellut, että kiipeisin samalla tasolla kuin hän. Että tarpeeks kun tekee, niin siinä kehittyy. Se riippuu motivaatiosta ja asenteesta mitä kyvyillä ja ajalla tekee.

Mikä on sinun vahvuus?
Kyllä sanoisin, että se on pää, että tiedän mitä pitää tehdä. Teknisesti kiipeän varsin hyvin, koska olen kiivennyt paljon suoralla seinällä. Parasta tekniikan kehittämisessä on se, että keksii itse, miten jonkin reitin pääsee omalla tavalla helpommin. Jos ei ole tarpeeksi vahva, tai ei pääse, on pakko keksiä eri tapa.
Analysoin muita kiipeilijöitä ja miten ottaa otteista kiinni, jos mennään hifistelyn puolelle, niin se alkaa olemaan jo mikrobetaa, että miten ranteen kulma on tai miten polvi tarkalleen on sisään tai ulos päin. Se vaikuttaa loppujen lopuksi paljon. Koordinaatio on tärkeää.

Koetko olevasi lahjakas?
Oon kyllä aika lahjakas kuluttaa aikaa kiipeilyssä.
Ennen kiipeilyä pelattiin frendien kaa tyyliin lätkää ja futista ulkona, mutta en koskaan mitään urheillut. Kiipeily loksahti kohdilleen ja kiinnostuin.

Miten siun sormet on kestäny?
Ihan hyvin, yhtä pulleytä huolimatta. Pulleyn parantuminen kokonaan kesti melkein vuoden, ennen ku uskalsi alkaa oikeasti vetämään.

Miten ohjeistaisit naperokiipeilijöitä tai lapsiryhmiä?
Tärkeää on, että oppii kiipeilemään luonnollisesti. Suosittelisin sitä, että keskittyy miten lähtee kiipeemään, että suunnittelet ensin mitä kiipeät. Improvisointi on tärkeää. Osasta nykynuorista näkee, että ne on törkeen vahvoja, mutta sitten kuitenkin jalat lipsuu. Eikä keskitytä tarpeeksi.

Kiitos Andylle haastattelusta.
Muista tsekata myös Andyn esiintyminen aamu-tv:ssä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti